Internet fungerar lite som ett stort spindelnät där du kan söka efter information. Du använder en webbläsare, (webb=nät), för att söka på ”nätet”. Informationen som din läsare söker ligger på webbservrar runt om i världen och dessa servrar tillsammans med sidorna bildar tillsammans en världsomspännande väv. Namnet World Wide Webb  kommer där av och förkortas till www.

För att enklast hitta det du söker online, är det först och främst bra att ha en webbläsare av något slag. Läsare hjälper till att tolka kodade dokument som lagts upp på servrar. Så kallade HTML och XHTML kodning är tillsammans med andra parametrar, det grundläggande språket för hur dokument utformas och dess struktur.

Google Crome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Safari och Opera är några exempel på kända webbläsare. Det finns i dagsläget några hundra olika webbläsare på marknaden och de allra flesta är gratis. Det gäller alltså att hitta en som man trivs med och fungerar bra där du behöver den.

Skriver du in ett sökord som till exempel tips i google, då får du upp 1 980 000 000 resultat. Är det andra tips du vill ha än tips på mat, så måste du specificera din sökning. Är det tips på stryktips och odds, så fyll i med orden stryktips och odds. Nu har du betydligt färre resultat, omkring 48 600 och det är betydligt lättare att sålla.

admin