Det finns över 300 000 aktiva jägare i Sverige och antalet ökar för varje år. Det är en jägares uppgift att ta hand om naturen och hålla beståndet i de svenska skogarna så inget djur får övertag och konkurrera ut andra. Det handlar om att hålla balansen och som bonus får de jaga och ta hem bytet.

Kläder

De som ska ut och jaga vet hur viktigt det är att klä sig rätt för att vara utomhus i skog och mark under flera dagar. Det lönar sig inte att köpa billiga fleecetröjor från en marknad. Det krävs rejäla kvalitetsgrejor för att hålla kroppen varm och torr. Bearskin är en jaktbutik på nätet dit många jägare vänder sig för att köpa jakttillbehör och sina kläder. Du vill kanske ha möjligheten att göra om jackan till väst, ha dolda fickor, ventilation eller att den är så tyst som möjligt när du rör dig? Då behöver du bättre prylar än du kan köpa på ett lågprisvaruhus.

Jakttider

Du behöver vara medveten om vad du får jaga, vart och när. Jaktsäsongerna skiljer sig mellan södra och norra Sverige. Det kan också vara så att jakten på ett visst djur förbjuds i en kommun på grund av lågt antal individer. I norra Sverige får du jaga bäver mellan 1 okt-15 maj medan i södra Sverige gäller mellan 1 okt-10 maj. Hur många individer som får skjutas och hur däggdjuren får jagas bestäms av länsstyrelsen. Det betyder att alla skjuta djur måste rapporteras in, annars räknas det som tjuvjakt vilket kan ge dyra böter eller i värsta fall fängelse. Om du upptäcker att någon i ditt jaktlag har tjuvjagat är det upp till dig att anmäla. Svenska Rovdjursföreningen utlovar en belöning på 100 000 kronor till den som anmäler en tjuvjakt vilket leder till en fällande dom.

 

admin